Ze heeft de griep.

Je zult er maar last van hebben.

Rode tranende ogen, een lopende neus, hoesten, beetje verhoging. Dat is niet goed voor het werk.

“Ik kan niet ziek zijn. Ik moet wel door.

Die stagiaires kunnen toch niet zonder mij? Hoe moet dat dan? En ik heb ook nog drie vergaderingen waar ik beslist bij moet zijn. Maar ik ben zoooo moe. Ik voel me leeg en heb geen energie meer. Ik vind het niet meer leuk”.

Logisch dat ze zich zo voelt. Er was de afgelopen tijd van alles in de organisatie aan de hand. Ze staat er voor haar gevoel alleen voor. Ze lost problemen voor iedereen op. Ze rent van hot naar her. Ze vindt overal iets van en voelt zich verantwoordelijk en loyaal. Ze is veel bezig interne brandjes te blussen.

Loyaal naar alles en iedereen, maar niet aan haarzelf.

En dan komt ze haar coach tegen. Die zegt haar dat ze zich de volgende dag beter ziek kan melden. Om uit te rusten. Om te voorkomen dat ze helemaal omvalt. Om zich niet tot aan de voorjaarsvakantie voort te slepen. Om na de vakantie enigszins opgeladen aan de slag te gaan. Om nu eerst weer gezond te worden.

Grote ogen van schrik.

“Nee, dat kan ècht niet. Dan ligt ik gestrest in bed. Hoe redden ze het zonder mij dan? Ik kan ze ècht niet in de steek laten. Ik heb ook nog drie belangrijke vergaderingen”.

Ja hallo…… Mag je jezelf dan wel in de steek laten? Dacht het niet.

Gelukkig vinden zij en haar coach een compromis. Ze gaat haar leidinggevende melden dat ze zich voor de volgende week voor 50% ziek gaat melden.

En dan gebeurt het:

Ze wordt serieus genomen. Er wordt heel goed naar haar geluisterd. Er wordt meegedacht. Er wordt hulp geboden. Er volgt een goed constructief gesprek. De leidinggevende adviseert zelfs om tot de voorjaarsvakantie zich ziek te melden. “Daar moet ik nog even over nadenken” pruttelt ze tegen.

Tsja, nu ben jij aan de beurt.

Al tegenstribbelend, huilend, lachend en snotterig is het nu aan jou om los te laten, om vertrouwen te hebben, om beter te worden, om te kijken dat er een betere toekomst aan zit te komen. Samen met je leidinggevende en je coach.

Het gaat je lukken. Maar voor nu: lekker uitzieken en beter worden.

Ik was er bij. Als (mentale) business organizer.