Een brandend shift lichtje? Huh? Mijn shift toets op de computer of laptop kan helemaal niet branden. Nou wees gerust, die van mij ook niet. Gelukkig.
Ik heb echter wel een brandend shift knopje. In mijn auto. In augustus al een jaar lang. Elke keer zag ik dat lampje. Mijn interne waarschuwingslampje ging echt niet branden. Het flikkerde even. Als constatering dat dat brandende shift lampje aanwezig was. Soms met een brandend driehoekje erbij. Soms omhoog wijzend en soms naar beneden wijzend. Het werd regelmatig door mij waargenomen. Verder niets. Ik ondernam geen actie. Ik keek niet in het bij de auto behorende grote zwarte boek. Nee, dat lampje brandde al vanaf het moment dat ik de auto vorig jaar aanschafte. Tweede hands. Dus dat hoorde gewoon bij deze auto. Dàcht ik.
Totdat ……… ik onlangs mijn auto uitleende aan mijn neeffie. Net 18 en een geweldige chauffeur. Rustig. Genietend van autorijden. Net als zijn tante. Die houdt ook van autorijden. ‘Waar zit de achteruit?’ vraagt hij. ‘Nou gewoon. Zo. Knop omhoog trekken en dan helemaal naar rechts beneden”. Hij dat proberen. “Uh, dat is niet de achteruit. Ik ga naar voren”. “Och jee. Ja, het is zo’n automatische handeling. Dat doe ik normaal op de automatische piloot en denk ik er niet bij na”. Nog valt bij mij geen kwartje. Niet van een brandend shift lampje en helemaal niet in het echie.
Dan geschiedt het wonder. Neeffie komt terug en stelt mij nonchalant de vraag: “Weet je wel dat je een zesde versnelling hebt”? “Huh? Ik? Mijn auto?. Nee, nòòòòìt geweten. Oh gossie”. En dan –eindelijk- wordt de link gelegd met het brandende shift lichtje. Met de driehoekjes soms naar boven, soms naar beneden wijzend. Die vertellen mij wanneer ik het beste kan schakelen. Het auto shift lichtje houdt zich nu gedeisd. Ik kijk er naar en knik tevreden. “Ik weet wel wat jij betekent hoor. Altijd al gedacht dat je een functie had. Maar heeeee, ik ben niet blond, want ik ga naar de kapper”.
PS: ken jij de meerdere functies van jouw shift knop wel? Die knop op je toetsenbord? Die brandt gelukkig niet, maar werkt. Heel goed zelfs. En vaker dan je w.s. denkt.